Dit is een overzicht van hoe u PhotoStage gebruiken om een videodiavoorstelling te maken.

Foto's toevoegen

Start uw project door bestanden toe te voegen aan het gebied Medialijst. Elke afbeelding of video die u aan PhotoStage toevoegt, wordt beschouwd als een dia. Als u bestanden wilt toevoegen aan PhotoStage, klikt u op De vervolgkeuzelijst Media toevoegen op de werkbalk en kiest u voor de vraag of Media toevoegen vanaf de computer of Media toevoegen van camera/telefoonof een van de knoppen Foto'stoevoegen, Video's toevoegen of Audio toevoegen aan de rechterkant van de medialijst. Selecteer in het dialoogvenster bestandsbrowser de bestanden die u wilt gebruiken en klik op Openen.

Als je bestanden eenmaal zijn toegevoegd, als je ze wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de bestanden en selecteer items verwijderen in het menu.

Media toevoegen aan de diavoorstelling

Zodra u al uw media aan de medialijst hebt toegevoegd, u ze vervolgens toevoegen aan de diavoorstelling. U dit op twee manieren doen:

  1. In het gebied Medialijst: selecteer het bestand in de medialijst en sleep het met de linkermuisknop omlaag naar het diavoorstellingsgebied. U ook met de rechtermuisknop op het geselecteerde bestand klikken enItems toevoegen aan de diavoorstellingvan het menu. Uw dia is nu toegevoegd aan de diavoorstelling en maakt deel uit van uw project.
  2. Toevoegen aan diavoorstellingknop: klik op de bestanden die u wilt verplaatsen, zodat ze worden gemarkeerd en druk op deToevoegen aan diavoorstellingaan de rechterkant van de medialijst.

Als uw bestanden zijn toegevoegd, als u een van deze bestanden wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de dia en selecteert u Geselecteerde dia's verwijderen uit het menu of Alle dia's verwijderen om alle dia's te verwijderen. Als alternatief u de knop verwijderen (met een rood 'X'-pictogram) onder het voorbeeldpaneel gebruiken, hiermee wordt de dia verwijderd die momenteel zichtbaar is in het voorbeeld.

De duur van een dia aanpassen

Als u wilt wijzigen hoe lang een dia wordt weergegeven, kunt u klikken op de tijdsduur die onder de dia op de diavoorstelling wordt weergegeven of door op de dia te dubbelklikken. Er verschijnt een dialoogvenster met de dia en een tekstvak met de huidige duur erin. Wijzig het getal in het aantal seconden dat u de dia wilt weergeven en klik vervolgens op Toepassen om de nieuwe duur op de dia toe te passen.

Dia's bewerken op de diavoorstelling

U effecten toevoegen aan uw dia's op de diavoorstelling door eerst op de dia te klikken en vervolgens op een van de effecttabbladen links van het voorbeeld te kiezen tussen Bewerken, Effecten, Animaties en Tekst. De tabbladen zijn ook toegankelijk via het menu Video bovenaan. Als u effecten op meerdere dia's tegelijk wilt toepassen, selecteert u de eerste dia, houdt u shift-toets ingedrukt en klikt u links op de laatste dia die u wilt selecteren en selecteert u het effect dat u wilt toepassen in het menu Video -> Effect toepassen. Zie Effecten voormeer informatie over de verschillende effecten.

Als u een overgang tussen dia's wilt toevoegen, klikt u op de knop tussen twee dia's op de diavoorstelling en kiest u de gewenste overgang, wijzigt u de duur indien gewenst en klikt u op Toepassen. U ook de eerste dia selecteren en vervolgens op Video -> Overgangen... in het bovenste menu klikken. U ook dia's meerdere selecteren en één overgang toepassen op veel dia's. Zie Overgangen voor meer informatie over de verschillende overgangen.

Dia's sorteren op de diavoorstelling

U uw dia's op de diavoorstelling sorteren door met de rechtermuisknop ergens in de videodiavoorstelling te klikken en Alle/geselecteerde dia's opnieuw ordenen te selecteren in het contextmenu, er wordt een contextsubmenu geopend met de mogelijke manieren om uw dia's te sorteren. Als er meer dan één dia is geselecteerd, worden alleen de geselecteerde dia's gesorteerd.

Meerdere dia's selecteren op de diavoorstelling

Er zijn drie manieren om meerdere dia's op de diavoorstelling te selecteren:

  1. Door de Shift-toets ingedrukt te houden en vervolgens op de linker- of rechterknoppen op het toetsenbord te drukken.
  2. Als u shift ingedrukt houdt en vervolgens op de laatste dia klikt die u wilt selecteren.
  3. Dubbelklikken op een dia en sleep vervolgens naar links of rechts om meerdere dia's te selecteren.

Audio en gesproken tekst toevoegen

U een soundtrack aan uw diavoorstelling toevoegen door eerst het audiobestand toe te voegen aan het gebied Medialijst (met de knop Media toevoegen vanaf de werkbalk). Als uw audiobestand niet lang genoeg is voor de diavoorstelling, u daarna een ander audiobestand toevoegen aan het gebied Soundtrack.

U er ook voor kiezen om geluidseffecten uit de NCH-geluidsbibliotheek toe te voegen door met de rechtermuisknop op een lege ruimte op de soundtrack te klikken en Geluid van NCH Sound Effect Library toevoegen te selecteren in het contextmenu. Op dezelfde manier kunnen cliparts worden toegevoegd uit de NCH Clipart-bibliotheek door met de rechtermuisknop op een lege ruimte op de diavoorstelling te klikken en Clipart toevoegen van NCH Clipart-bibliotheek in het contextmenu te selecteren. Het bestand dat u kiest, wordt toegevoegd op de locatie waarop u met de rechtermuisknop hebt geklikt.

U ook gesproken tekst toevoegen aan uw diavoorstelling. Selecteer eerst de dia waaruit u wilt beginnen met vertellen en klik vervolgens op de knop Vertellen vanaf de werkbalk. Configureer indien nodig de gesproken tekstopties en druk op de knop Opnemen om te beginnen met opnemen. Wanneer u klaar bent met vertellen, klikt u op de knop Stoppen. De gesproken tekst wordt automatisch toegevoegd aan uw diavoorstelling vanaf het punt dat u hebt geselecteerd.

Er wordt slechts één geluidsbestand tegelijk gehoord en geluidsbestanden vervagen automatisch om een ander geluidsbestand te laten horen. Als u bijvoorbeeld een videodia hebt toegevoegd, wordt de audio ervan gehoord via de soundtrack of gesproken tekst. Een vertelling zal worden gehoord over de soundtrack.

Uw videoproject opslaan en laden

Als u uw project wilt opslaan, selecteert u Bestand -> Project opslaan als in het menu en selecteert u een doelbestand waarop u uw project wilt opslaan. Als u op deze manier opslaat, u later terugkomen en uw diavoorstellingsproject bewerken.

Als u het opgeslagen project wilt laden, selecteert u Bestand -> Project openen in het menu. Selecteer vervolgens het opgeslagen projectbestand.

Waarschuwing:Wanneer u uw projectbestand opslaat, slaat u uw dia's er niet echt in op. Alleen bestandsnamen worden opgeslagen. Als u wilt dat alle gegevens, waaronder dia's, gesproken tekst en soundtracks veilig zijn, worden de naam van bestanden die in het project worden gebruikt niet hernoemd, verwijderen of verplaatsen van bestanden die in het project worden gebruikt uit hun oorspronkelijke mappen. Als u uw project samen met uw bestanden wilt verplaatsen, moet u naar Bestanden gaan -> Projectbestanden back-upmaken naar map.

De diavoorstelling van de film maken

Zodra je klaar bent met het samenbrengen van al je foto's, video's, muziek en verhalen, moet je nog steeds de diavoorstelling maken. Open het venster Installatie van videouitvoer door op de knop Exporteren op de werkbalk te klikken. Selecteer het doelapparaat en de indeling waarvoor u uw project wilt bouwen. Wijzig de naam van uw uitvoervideobestand in het veld Doel opslaan. Er is een helppagina voor elk doeltype (toegang tot deze pagina door op de 11111elpShortcut%-toets te drukken terwijl u de pagina hebt die u nodig hebt om te openen).

Nadat u de uitvoerindeling hebt geselecteerd en opties hebt opgeslagen, klikt u op de knop Maken onder aan het tabblad om de film te maken. Als u het project niet hebt opgeslagen, wordt in een dialoogvenster gevraagd of u wilt opslaan voordat u de film maakt.