Avif - AVIF (AV1 Image Format) is een open-source beeldformaat voor het opslaan van stilstaande en geanimeerde beelden gecomprimeerd met AV1 in het HEIF-containerformaat
.BMP - BMP is een familie van rasterafbeeldingsbestandsindelingen die voornamelijk worden gebruikt op Microsoft Windows en wordt ook ondersteund in andere desktopbesturingssystemen zoals macOS en Linux. BMP's zijn meestal ongecomprimeerd, wat resulteert in grote bestandsgroottes, hoewel ze verliesvrij zijn in kwaliteit; Vanwege hun eenvoudige structuur zijn BMP's op grote schaal compatibel met Windows-gebaseerde programma's.
.DIB - Device-Independent bitmap (DIB) is een familie van rasterafbeeldingsbestandsindelingen die een identieke structuur heeft als bitmapbestanden (BMP). Het kan zowel monochrome als kleurenafbeeldingsgegevens opslaan in verschillende bitdiepten.
.DOCX - DOCX is het standaard bestandsformaat van documenten gemaakt met MS Word vanaf de 2007-versie. Dit formaat bestaat uit XML-componentbestanden in een ZIP-achtige indeling.
EMF - EMF (Enhanced Windows MetaFile) is een vectorindeling en een verbeterde versie van WMF die 32-bits RGB-afbeeldingsgegevens kan opslaan. Vanwege de capaciteit om grote gegevens op te slaan, levert EMF scherpe en rijke details aan afbeeldingen die geschikt zijn voor de grafische ontwerp- en grafische industrie.
.EPS - EPS is een afkorting voor Encapsulated PostScript. Het is gemaakt door Adobe in 1992. Het is een standaard grafische bestandsindeling die bedoeld is voor het plaatsen van afbeeldingen in een PostScript-document.
.GIF - De GIF (Graphics Interchange Format) is bij normaal gebruik beperkt tot een 8-bits palet of 256 kleuren (terwijl 24-bits kleurdiepte technisch mogelijk is). GIF is het meest geschikt voor het opslaan van afbeeldingen met weinig kleuren, zoals eenvoudige diagrammen, vormen, logo's en afbeeldingen in cartoonstijl, omdat het LZW-verliesloze compressie gebruikt, wat effectiever is wanneer grote gebieden een enkele kleur hebben, en minder effectief voor fotografische of dithered afbeeldingen. Vanwege de animatiemogelijkheden wordt het nog steeds veel gebruikt om beeldanimatie-effecten te bieden, ondanks de lage compressieverhouding in vergelijking met moderne videoformaten.
.ICO - De ICO-bestandsindeling is een afbeeldingsbestandsindeling voor computerpictogrammen in Microsoft Windows. ICO-bestanden bevatten een of meer kleine afbeeldingen met meerdere grootten en kleurdiepten, zodat ze op de juiste manier kunnen worden geschaald.
Maya IFF - Maya IFF is een rasterafbeeldingsbestandsindeling die is gekoppeld aan Autodesk Maya grafische software, oorspronkelijk ontwikkeld door Alias Systems. Het maakt gebruik van een variant van het IFF-containerformaat. Het kan ook bekend staan als TDI Explore (Thompson Digital Image)-formaat.
.IFF - IFF (Interchange File Format) is een universeel formaat geïntroduceerd door Electronic Arts om verschillende soorten gegevens te accommoderen. IFF wordt veel gebruikt door grafische programma's in MS-DOS, MS Windows, Mac en UNIX. Een IFF-bestand is opgebouwd uit brokken die nauw verwant zijn aan TLV-representatie.
.JPEG - JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een lossy compressiemethode; JPEG-gecomprimeerde afbeeldingen worden meestal opgeslagen in de JFIF-bestandsindeling (JPEG File Interchange Format). De JPEG/JFIF bestandsnaamextensie is JPG of JPEG. Bijna elke digitale camera kan afbeeldingen opslaan in de JPEG/JFIF-indeling, die acht-bits grijswaardenafbeeldingen en 24-bits kleurenafbeeldingen ondersteunt (elk acht bits voor rood, groen en blauw). JPEG past lossy compressie toe op afbeeldingen, wat kan resulteren in een aanzienlijke vermindering van de bestandsgrootte.
JPEGXR - JPEGXR (JPEG extended range) is een compressiestandaard voor stilstaande beelden en het bestandsformaat voor fotografische afbeeldingen met continue toon, gebaseerd op technologie die oorspronkelijk door Microsoft is ontwikkeld en gepatenteerd onder de naam HD Photo (voorheen Windows Media Photo). Het ondersteunt zowel lossy als lossless compressie.
JPEG2000 - JPEG 2000 is een compressiestandaard die zowel lossless als lossy opslag mogelijk maakt. De gebruikte compressiemethoden verschillen van die in standaard JFIF/JPEG; ze verbeteren de kwaliteit en compressieverhoudingen, maar vereisen ook meer rekenkracht om te verwerken. JPEG 2000 voegt ook functies toe die ontbreken in JPEG. Het is lang niet zo gebruikelijk als JPEG, maar het wordt momenteel gebruikt in professionele filmbewerking en -distributie (sommige digitale bioscopen gebruiken bijvoorbeeld JPEG 2000 voor afzonderlijke filmframes).
Pcx - PCX was het native beeldformaat van een DOS-gebaseerd programma PC Paintbrush van ZSoft Corporation, en was voor een tijd (vooral de late jaren 1980) een zeer populair beeldformaat onder gebruikers van IBM PC-compatibelen en het PC / MS-DOS-besturingssysteem. Veel illustraties werden in dit formaat verspreid. Het was echter nauw verbonden met platformspecifieke kenmerken zoals de specifieke grafische modi die beschikbaar waren in vroege pc's, en verloor later terrein aan meer platformonafhankelijke grafische indelingen zoals GIF, JPEG en PNG.
.PDF - De Portable Document Format (PDF) is een bestandsindeling die in de jaren 1990 door Adobe is ontwikkeld om documenten, inclusief tekstopmaak en afbeeldingen, te presenteren op een manier die onafhankelijk is van toepassingssoftware, hardware en besturingssystemen. Op basis van de PostScript-taal bevat elk PDF-bestand een volledige beschrijving van een plat document met een vaste lay-out, inclusief de tekst, lettertypen, vectorafbeeldingen, rasterafbeeldingen en andere informatie die nodig is om het weer te geven.
PGF - PGF (Progressive Graphics File) is een rasterafbeeldingsbestandsindeling die waveletcompressie gebruikt.
.PNG - Portable Network Graphics is een raster-graphics bestandsformaat dat lossless datacompressie ondersteunt. PNG ondersteunt paletafbeeldingen (met paletten van 24-bits RGB- of 32-bits RGBA-kleuren), grijswaardenafbeeldingen (met of zonder alfakanaal voor transparantie) en rgb/rgba-afbeeldingen in kleur die niet op het palet zijn gebaseerd (met of zonder alfakanaal). De PNG-werkgroep heeft het formaat ontworpen voor het overbrengen van afbeeldingen op internet, niet voor afdrukafbeeldingen van professionele kwaliteit.
PNM - Netpbm-indeling is een familie met de draagbare pixmap-bestandsindeling (PPM), de draagbare graymap-bestandsindeling (PGM) en de draagbare bitmapbestandsindeling (PBM). Dit zijn pure ASCII-bestanden of onbewerkte binaire bestanden met een ASCII-header die zeer basale functionaliteit bieden en dienen als een kleinste gemene deler voor het converteren van pixmap-, graymap- of bitmapbestanden tussen verschillende platforms. Verschillende toepassingen verwijzen naar hen gezamenlijk als PNM (Portable aNy Map).
.PSD - Een PSD-bestand slaat een afbeelding op met ondersteuning voor de meeste afbeeldingsopties die beschikbaar zijn in Photoshop. Deze omvatten lagen met maskers, transparantie, tekst, alfakanalen en steunkleuren, uitknippaden en duotooninstellingen. Dit in tegenstelling tot veel andere bestandsindelingen (bijvoorbeeld .JPG of .GIF) die inhoud beperken om gestroomlijnde, voorspelbare functionaliteit te bieden. Een PSD-bestand heeft een maximale hoogte en breedte van 30.000 pixels en een lengtelimiet van twee gigabyte.
Ras - Sun Raster, of Sun Rasterfile, is een afbeeldingsbestandsindeling die is gekoppeld aan Sun-besturingssystemen. Het ondersteunt grijswaarden-, palet- en kleurenafbeeldingen. Afbeeldingen kunnen ongecomprimeerd zijn of RLE-compressie gebruiken.
.SVG - SVG - Scalable Vector Graphics (SVG) is een op XML gebaseerde methode voor het opslaan van vectorafbeeldingen.
.TGA - TGA (Targa) is een rasterbeeldbestandsindeling ontwikkeld door Truevision, Inc. (toen EPICenter genoemd) in 1984. TGA is ontworpen voor gebruik met MS-DOS-kleurtoepassingen en is het oorspronkelijke formaat van Truevision's TARGA-borden (Truevision Advanced Raster Graphics Adapter), die enkele van de eerste grafische kaarten waren voor IBM-compatibele pc's die 24-bits RGB-kleurcodering (soms truecolor genoemd) ondersteunden. TGA-afbeeldingen worden normaal gesproken ongecomprimeerd of gecomprimeerd met runtime-codering.
.TIFF - De TIFF-indeling (Tagged Image File Format) is een flexibele indeling die normaal gesproken acht bits of zestien bits per kleur (rood, groen, blauw) opslaat voor respectievelijk 24-bits en 48-bits totalen, meestal met behulp van de TIFF- of TIF-bestandsnaamextensie. TIFF's kunnen lossy of lossless zijn, afhankelijk van de gekozen techniek voor het opslaan van de pixelgegevens. TIFF-afbeeldingsindeling wordt niet breed ondersteund door webbrowsers. TIFF blijft algemeen geaccepteerd als een standaard voor fotobestanden in de drukkerij. TIFF kan apparaatspecifieke kleurruimten verwerken, zoals de CMYK die wordt gedefinieerd door een bepaalde set drukpersinkten. OCR-softwarepakketten (Optical Character Recognition) genereren vaak een vorm van TIFF-afbeelding (vaak monochroom) voor gescande tekstpagina's.
Wbmp - WBMP (Wireless Bitmap, of WAP Bitmap) is een afbeeldingsbestandsindeling die is gekoppeld aan WAP (Wireless Application Protocol). Het slaat ongecomprimeerde rasterafbeeldingen op twee niveaus op.
.WEBP - WebP is een afbeeldingsbestandsindeling ontwikkeld door Google, voornamelijk bedoeld voor gebruik op webpagina's. Het kan zowel lossy als lossless compressie gebruiken. De lossy compressie is gebaseerd op delen van het VP8-videocompressieformaat. Het maakt gebruik van het RIFF-containerformaat.
WMF - Windows Metafile (WMF) is een vectorafbeeldingsindeling die eigen is aan Microsoft Windows 3.x. Het slaat een lijst op met opdrachten die, wanneer ze worden uitgevoerd, een afbeelding genereren. De term Windows Metafile verwijst meestal specifiek naar het WMF-formaat, hoewel het ook een overkoepelende term kan zijn die het opvolgende formaat, Enhanced Metafile (EMF), omvat.
De meeste informatie hier is te vinden in de File Format Wiki. |