Normalize

Om te 'normaliseren' is het aanpassen van het volume, zodat de luidste piek gelijk is aan (of een percentage van) het maximale signaal dat kan worden gebruikt in digitale audio. Meestal normaliseer je bestanden tot 10011111s de laatste fase in de productie om het zo luid mogelijk te maken zonder vervorming. Een andere reden om te normaliseren is om meerdere tracks geluid even luid, of om gelijke gemiddelde luidheid hebben.

De 'Peak' normalisatiemethode vindt het monster van de grootste omvang in het bestand. Normalisatie wordt dan gedaan met deze waarde als de piek. Met het Normalize Peak Level ingesteld op 10011111(0dB), wordt het hele bestand versterkt zodat de piek 0dB bereikt.

De normalisatiemethode 'Gemiddelde luidheid(RMS)' normaliseert volgens de gemiddelde luidheid of het volume van het bestand. Meerdere bestanden genormaliseerd tot hetzelfde piekniveau met behulp van deze methode zal dezelfde gemiddelde luidheid hebben. Het 'Normaliseren piekniveau' voor deze methode moet veel lager worden ingesteld dan voor de Peak-methode, omdat de gemiddelde luidheid altijd lager zal zijn dan het piekmonster.

De 'Peak Loudness (RMS)' normalisatie methode probeert te normaliseren op basis van hoe luid het luidste deel van het bestand zal klinken. Dit is de beste methode om te gebruiken om meerdere tracks even luid te laten klinken. Net als bij Gemiddelde luidheid moet het 'Normaliseren piekniveau' voor deze methode lager worden ingesteld dan voor de Peak-methode, omdat de piekluidheid lager is dan het piekmonster. De werkelijke algoritme gebruikt neemt de RMS van elk 50ms venster in het bestand, rangschikt de ramen van luidste naar stilste, en neemt vervolgens de 95e percentiel van deze als de 'piek'. Merk op dat er geen aanpassing wordt gemaakt voor de verschillende perceptie van de mens van verschillende frequenties.

De Perceived Loudness (dBA) normalisatiemethode maakt gebruik van A-gewogen decibels, wat een uitdrukking is van de relatieve luidheid van geluiden in lucht zoals waargenomen door het menselijk oor. Normalisatie wordt gemaakt omdat het menselijk oor minder gevoelig is bij lage audiofrequenties, vooral onder de 1000 Hz, dan bij hoge audiofrequenties.

De Integrated Loudness (EBU) normalisatiemethode maakt gebruik van de R-128, een internationale standaard voor loudness normalisatie en maximaal niveau van audiosignalen. Verschillende platforms gebruiken dit zoals Spotify (-14dB), YouTube (-14dB), Apple Music (-16dB), Facebook (-18dB) en TV/Radio (-23dB). Zie EBU R-128 voor meer details.