Dette er en generell introduksjon til viktige lydkonsepter for de som ikke har jobbet med lyd før. Hvis du klassifiserer deg selv som en "audiofil", eller hvis du har noen annen tidligere erfaring med å lære om lyd, kan du hoppe over denne siden.

Lyd

Utgangspunktet for alt WavePad gjør er lyd. Lyden vibrerer luft som reiser veldig fort som en bølge. Den er skapt av et vibrerende objekt (f.eks. stemmebåndene våre, en gitarstreng eller en høyttaler) og kan oppdages av et øre eller en mikrofon. En mikrofon konverterer disse vibrasjonene til vekslende elektronisk spenning som datamaskinens lydkort kan bli til dataene som brukes av WavePad.

Frekvens

En måte å analysere lyd på er ved å se på hastigheten den vibrerer når den beveger seg gjennom luften. Antall ganger denne vibrasjonen skjer per sekund kalles lydens frekvens" og måles i Hertz (Hz) eller kiloHertz (kHz).

Det er ganske ofte tilfelle at lyder ikke vil bestå av en enkelt bølge vibrerende på en viss frekvens gjennom luften, ofte vil de inneholde flere bølger vibrerer ved forskjellige hastigheter og forskjellige volumnivåer. WavePad inneholder et par verktøy som lar deg se denne effekten selv, vennligst se Frekvensanalyse (FFT og TFFT) for mer informasjon.

Det menneskelige øret sies å være i stand til å høre lyder som spenner fra ca 20Hz (20 vibrasjoner per sekund) opp til 20.000Hz (20.000 vibrasjoner per sekund). I virkeligheten hører de fleste av oss bare til ca 15 000 Hz, men lydentusiaster hevder ofte at de kan høre lyder opp til 20.000Hz-merket. Frekvensene av en persons stemme kan variere mellom 300 Hz og 3000 Hz.

Lydstyrke, Volum, Amplitude, Nivå og Gevinst

Begrepene loudness, volum, amplitude og nivå betyr omtrent det samme. Jo mer volum en lyd er gitt jo mer kraft har blitt brukt til å lage den og jo høyere det høres ut.

Når du justerer volumnivået for en lyd (for eksempel når du bruker Amplify Effect of WavePad), betyr verdien "Gain" mengden økning eller reduksjon i nivået. Denne verdien kan representeres i prosent eller i en skala kalt skalaen "desibel" eller "dB" (les videre!).

Det menneskelige øret kan høre et bemerkelsesverdig bredt spekter av lyder fra svært lav til svært høy kraft. Øret oppfatter ikke forskjeller i kraft i direkte forhold til makt, men på en logaritmisk måte. For å samsvare nærmere måten vi hører lydteknikere med lyd, bruker desibelskalaen (dB). For å gi deg en følelse av hvordan dette fungerer, betyr det å redusere volumnivået på en lyd med 6 dB at du slipper amplituden med 1/2 eller kraften med 1/4. Omvendt tilsvarer en 6dB-økning i nivået å doble amplituden. En 20 dB dråpe betyr 1/10 av amplituden (eller 1/100 av kraften). Den minste enheten av loudness endre en person vil legge merke til er rundt + / - 3dB.

Lydopptak og datamaskiner

For å lagre og reprodusere lyd på datamaskinen, konverteres lydsignalet fra mikrofonen av lydkortet til en rekke tall i rask rekkefølge. Du kan tenke på disse tallene som representerer trykket på overflaten av mikrofonen på forskjellige punkter over tid. Denne prosessen med å konvertere lyd til en serie et tall kalles "sampling".

Samplingsfrekvens

Samplingsfrekvensen er antall ganger amplituden konverteres til et tall per sekund. Ved opptak av CD-kvalitet lagrer datamaskinen for eksempel 44100 tall per sekund hver som representerer amplituden på det bestemte tidspunktet.

Det kan vises at den maksimale mulige frekvensen som kan bæres i en samplet lyd, er nøyaktig halvparten av samplingsfrekvensen. I virkeligheten er det litt mindre. Så for eksempel vil et opptak gjort med en 44100 samplingsfrekvens bære frekvenser opp til 20000Hz.

En hurtigveiledning til samplingsfrekvenser følger:

Høyere samplingsrater, inkludert 48000, 88200, 96000 og til og med 192000, brukes noen ganger, men mange lydingeniører påpeker at de ikke tilbyr noen reell hørbar kvalitetsforbedring (bortsett fra å legge til litt mer redundans til systemet).

Tips: Ta alltid opp og arbeid med lyd i samplingsfrekvensen du vil bruke til slutt, fordi hver gang du konverterer, mister du litt kvalitet. For eksempel - hvis du lager en CD, bruker du 44100. Hvis det er til telefon bruk 8000.

Kanaler Stereo / Mono

Flere "kanaler" av lyd kan tas opp samtidig. Oftest, "Stereo" opptak er to kanaler (venstre og høyre) som våre to ører gir oss en følelse av lydretning og plass. Opptak med bare én kanal kalles "Mono" opptak.

Tips: Hvis du tar opp stemmen, må du passe på å ta opp i Mono-modus. Hvis du spiller inn musikk med flere instrumenter, bruker du stereomodus.

8/16/24/32 biter

Du har kanskje sett termer som "8 bits" eller "16 bits" når du ser på lydfiler, men er ikke sikker på hva de betyr. Antall biter, som i samplingshastigheten, er en indikator på kvaliteten eller oppløsningen til lyden inne i filen. Jo flere biter jo bedre oppløsning. WavePad bruker 32 biter internt for optimal lydkvalitet. Men 16 biter er vanligvis mer enn tilstrekkelig for lagring.

Lydfilkomprimering og kodeker

Et av problemene med lyd av høy kvalitet er at du kan ende opp med svært store lydfiler. For å unngå dette, kan du bruke det som kalles "komprimering" for å redusere størrelsen på filene. Systemene som brukes til å implementere komprimering i lydfiler kalles "kodeker".

Det finnes en rekke forskjellige kodeker rundt, inkludert MPEG Layer-3/MP3, Ogg Vorbis (begge bra for musikk) og GSM (bra for telefon eller stemme). De fleste kodeker er utformet for en bestemt funksjon, vanligvis for å lagre enten musikk eller stemme.

Du kan velge komprimeringskodeken som skal brukes når du bruker alternativet Lagre som i WavePad. Du bør merke deg at nesten alle komprimeringskodeker er lossy, men dette betyr at du mister lydkvaliteten hver gang du lagrer filen. Av denne grunn er det viktig at du ikke lagrer lyd i komprimert form før det virkelig er nødvendig. Hvis du for eksempel må lagre en fil når du vil gjøre videre arbeid med den, lagrer du den i en ukomprimert form som 44100 Hz, 16-biters PCM-format Wave.

Audio File Compression må ikke forveksles med Audio Dynamic Range Compression. Filkomprimering handler om å redusere filstørrelsen, mens dynamisk områdekomprimering handler om volumkontroll. Hvis du vil ha mer informasjon om komprimering av dynamisk område, kan du se Effekter.

Redigering og effekter

Redigering betyr å slette eller sette inn lyd. Effekter er prosesser som endrer lyden på en eller annen måte (f.eks. legge til ekko eller gjør den mykere).

Se WavePad Edit and Effects-menyen. Hver effekt er fullstendig forklart på siden Effekter.