Det här är en översikt över hur du använder Prism för att konvertera dina filer från ett format till ett annat.

Lägga till och ta bort filer

Om du vill konvertera videofilerna till önskat format börjar du med att lägga till filer i fillistefönstret. Klicka antingen på knapparna Lägg till filer eller Lägg till mapp eller välj Arkiv -> Lägg till filer i lista eller Arkiv -> Lägg till mapp med filer i lista på menyn. I bläddringsfönstret som öppnas väljer du önskade videofiler eller mappen.

Du kan också dra filer och mappar från Utforskaren till huvudfönstret.

Om du vill lägga till filer från en DVD-skiva klickar du på knappen Lägg till DVD i verktygsfältet, väljer du önskade videofiler från fönstret som öppnas.

Om du vill lägga till filer i en ISO-bildfil behöver du inte extrahera eller montera iso-filen först. Lägg bara till det som en vanlig fil. Prisma kommer då att läsa in alla filer, inklusive de inuti underkataloger.

När filerna har lagts till markerar du filerna om du vill ta bort någon av dem och klickar antingen på knappen Ta bort eller väljer Arkiv -> Ta bort markerade filer från listan från menyn. Om du vill markera flera filer samtidigt trycker du på Ctrl-tangenten och klickar vänster på de filer som du vill ta bort. Om du vill ta bort alla filer klickar du antingen på knappen Ta bort alla eller väljer Arkiv -> Ta bort alla filer från listan från menyn.

Spela upp filer

Om du vill spela upp en fil vänsterklickar du på önskad fil och klickar antingen på knappen Spela upp eller väljer Arkiv -> Spela upp fil på menyn. Om du klickar på knappen Spela upp när du väljer flera filer spelas den första valda filen upp. Den lanserade spelaren har knappar för att spela /pausa, Flytta bakåt / framåt, Återgå till början och Gå till slutet. (Om filformatet som spelas upp är swf inaktiveras dessa knappar eftersom swf-filen inte stöder dessa funktioner perfekt)

Välja en mapp att spara i

Längst ned i huvudfönstret finns ett textfält med namnet Spara till mapp, där du kan ange mappen där konverterade filer ska placeras. Du kan antingen skriva in önskad mapp eller klicka på knappen Bläddra till höger om fältet. Om du klickar på Bläddra visas ett fönster där du kan bläddra efter önskad mapp.

De senaste mapparna som du har valt tidigare lagras i en listruta och kan nås genom att klicka på pilen till höger i textfältet.

Välja utdataformat och konfigurera alternativ för kodare

Fältet "Utdataformat" är där du väljer önskat utdatafilformat för dina filer. Prism stöder för närvarande konvertering till avi, wmv, asf, mpg, 3gp, mp4, mov, flv, swf, rm, gif, dv, mkv, ogv och webm format, samt utvinning av videoljud till wav och mp3-format.

När du har valt ett format att konvertera till kan du klicka på knappen Kodaralternativ för att konfigurera inställningarna för formatet (se avsnittet Kodaralternativ för mer information om hur du konfigurerar alternativ för varje filformat).

Du kan också välja att redigera utdata genom att klicka på knappen Videoalternativ för att ändra videoformatet (se avsnittet Videoalternativ för mer information).

Lägga till effekter

Flera videoeffekter kan också läggas till i den konverterade videon. Klicka på knappen Effekter för att öppna dialogrutan Effekter.

Konvertera filer

När du har angett utdatamappen och formatet markerar du filerna i listan som du vill konvertera och klickar antingen på knappen Konvertera eller väljer Arkiv -> Konvertera på menyn. Om du trycker på knappen Konvertera utan att några filer har markerats konverteras alla filer i listan som standard.

Förhandsgranska konvertering

Du kan också förhandsgranska hur den konverterade videon ser ut innan den konverteras. Markera videofilen och klicka antingen på knappen Förhandsgranska eller välj Arkiv -> Förhandsgranska konvertering på menyn. Förhandsgranskningens längd kan justeras i Allmänt Alternativ.

Visa utökad konverteringsinformation

Om du försöker konvertera en fil och något går fel med konverteringsprocessen visas ett kort meddelande i kolumnen Annan information i Prisms huvudfönster. Detta meddelande ger en kort sammanfattning av detaljerna i problemet.