Varje ljudklipp kan ha en eller flera ljudeffekter tillämpade på det.

Om du vill redigera de effekter som används på ett ljudklipp öppnar du dialogrutan Ljudeffekter genom att markera ljudklippet och göra något av följande:

Om ljudklippet finns i en lagerplats kan du även högerklicka på klippet och välja Redigera effekter. Om ljudklippet finns på en sekvens klickar du på knappen med stjärnikonen längst ned till vänster i klippet.

Om du vill lägga till en ny effekt i ett ljudklipp gör du något av följande:

Typer av ljudeffekter

Förstärk

Att "förstärka" är att öka ljudstyrkan eller volymnivåerna i det valda området. Om du vill göra en del av inspelningen mjukare eller högre markerar du den och använder sedan menyn Effekter -> Amplify. Volymen anges i procent (100 är ingen förändring, 50 är -6dB mjukare eller 200 är +6dB högre).

Kör

Refrängen ljudeffekt används för att göra en röst eller ett instrument låter som 3 röster eller instrument genom att spela originalet med variably fördröjd och något pitch ändrade kopior av originalet.

Obs: Chorus är ett mycket användbart sätt att göra en mono källa ljud mer stereo. Du bör konvertera filen till stereo i ett ljudredigeringsprogram först innan du använder Chorus.

Kompressor

Kompressorn minskar volymen för alla ljud som överskrider inställningen "Tröskel". När en signal överskrider tröskeln dämpar kompressorn gradvis ljudet för att få ner det under dB-nivån, och gör det på ett sådant sätt att lyssnaren inte kommer att vara medveten om dämpningen sker.

Inställningen "Ratio" definierar förhållandet mellan den minskning av volymen av ljud som överskrider kompressortröskeln. Om förhållandet till exempel är 4:1 och volymen överskrider tröskelvärdet med 4dB, minskas volymen till att endast överskrida tröskelvärdet med 1dB. Observera att ett förhållande på 1:1 innebär att det inte blir någon volymförändring. den stänger effektivt av kompressorn.

Distorsion

Medan normalt vi gör allt för att minska distorsion, ibland vill du lägga till den. Det är populärt för användning med gitarrer. Distorsionen mäts mellan 0,0 (av och 1,0 urklipp). Du anger också den nivå där den sparkar in i dB.

För ett mer konsekvent ljud bör du använda Dynamic Range Compression först innan du lägger till distorsion.

Eko

Ett eko är en upprepning av ljudet efter en kort tid (vanligtvis 400 - 1000ms). Det låter lite som om personen är i en stor arena eller skriker mellan två berg.

Om du vill lägga till eko markerar du området och använder menyn Effekter -> Ekot och anger sedan ekots varaktighet och amplitud. Varaktigheten är den tid efter vilken ljudet upprepas - vanligtvis är detta mellan 400 och 1000ms. Amplituden kan vara mellan 1 - 99% (99 är ett mycket högt eko).

Fläns

En Flanger-ljudeffekt liknar fasningen förutom att fördröjningen långsamt moduleras med tiden. Du anger startfördröjningstiden, moduleringsfrekvensen, moduleringsdjupet och den våta torrvinsten (100% feller våt, 0% feller torr).

Högpassfilter

Ett högpassfilter (kallas ibland ett lågt skuren filter) tar bort alla låga frekvenser under en angiven Hz. Detta är användbart om du vill göra ditt inspelningsljud tydligare eller mindre lerig. Det är mycket vanligt att använda ett högpassfilter på ca 300Hz på alla röstinspelningar för att förbättra begripligheten.

Panorera

Att panorera ljud i en stereokonfiguration är att tona ljudet mellan vänster och höger kanal.

Reverb (reverb)

Reverb är många små reflektioner av ljudet som kommer efter en viss tid. Det inträffar oftast när någon talar i ett rum, hall etc. Mer reverb kallas våt, ingen reverb kallas torr.

Använd menyn Effekter -> Reverb och ange efterklangsnivå och efterklangstid. Reverb-nivån är amplituden - 99 är mycket våt, 0 är torr. Tiden kan vara mellan 100 och 800ms - 200ms låter som ett litet rum eller 800ms en stor hall.

Om du lägger till för mycket reverb det kan låta som personen är i ett rör eller i badrummet.

Equalizer (equalizer)

Se Equalizer

Normalisera

Att normalisera är att justera volymen så att den mest högljudda toppen är lika med (eller en procentandel av) den maximala signalen som kan användas i digitalt ljud. Vanligtvis normaliserar du filer till 100% a1s det sista steget i produktionen för att göra det mest högljudda möjligt utan distorsion. En annan anledning att normalisera är att ha flera spår ljud lika högt, eller att ha lika genomsnittlig ljudstyrka.

Normaliseringsmetoden Peak hittar provet av den största magnituden i filen. Normalisering görs sedan med det här värdet som topp. Med normalisera toppnivå inställd på 100% (0dB), kommer hela filen att förstärkas så att toppen når 0dB.

Brusborttagning

För att använda detta allt du behöver göra är att ange den nivå under vilken du förväntar dig buller. Vanligtvis är detta mellan -30dB och -20dB. Om inte tillräckligt med brus minskar öka värdet. Om för mycket minskas minska det.

Surroundljud

Se surroundljud

Förinställningar

Vissa ljudeffekter har en lista med förinställningar. Välj en förinställning om du snabbt vill ställa in alla parametrar för en effekt på några vanliga värden.